Egy madárbarát naplója

2024. március 03. 09:18 - madarbarat

Széncinege levele az emberekhez

 

Kedves Emberek!

 

Meg szeretném köszönni Nektek a téli „ultra all inclusive” ellátást! Komolyan csiripelem Éva néninél olyan cinegegombóc volt kirakva, hogy háromszor is rárepültem.  Gábor bánál majd lefordultam a gyönyörtől, mikor megláttam azokat a szép kövér napraforgó szemeket. Zoéék sótlan mogyoróóója… Attól, még most is keresztbe állnak a tollaim.

De minap rám förmedt a szomszédom, mikor áthívtam borozni, mert a naptár még mindig februárt mutatott. Héjj, madárkám, már március van!

 

img_8090.jpg

 

Az állat, tényleg! Na, gyorsan össze is cuccoltam, de ezzel a levéllel még tartozom Nektek, Emberek! Tényleg, köszi, ezt a téli kánaánt! Nekem most viszont mennem kell! Tudjátok, előbújnak a bogarak, s mi tagadás arra van kitalálva ez a hegyes csőr, ebből fogok lakmározni. Területet, revirt kell szereznem, amibe királynőnek, össze kell szednem valami jó kis tojót. Összebújjunk majd egy odúban! Ki tudja, talán abba, amibe télen is éjszakáztunk. Március végén már kezdődik a családalapítás, jönnek a tojások, fiókák, feladatok. Terveink szerint az etetési időben vagy húszezer rovarságot gyűjtünk össze.

Az etetődre azonban még komoly feladat vár. A magevő haverok lent a téren még pár hétig ott lógnának nálatok, ha nem gond, mert hát ugye ők élelem szűkében lesznek. Tudjátok azok, akik fütyülnek a rántott húsra párolt rizzsel. Mondjuk, olyan tömzsi csőrrel nekünk sem menne a dolog, igaz is, nem arra lett kitalálva!  Így hát, ha kérhetem, egyre nagyobb arányban kölessel és a díszmadaraknak készített apró magokkal várjátok barátainkat. Cserébe gyönyörködjetek a tengelicben, lássátok meg a zöldet a zöldikében és gyarapítsátok fajismereteiteket az erdei pinty láttán.

 

img_5333_1.JPG

 

Amint azonban a költés elkezdődik, március vége felé ne rakjatok több élelmet ki nekünk. Azt figyelték meg rólunk ornitológusaitok, hogy a fiókáinknak elsősorban állati eredetű táplálékra van szüksége, s nem arra, hogy az etetőbe kirakottakat behordjuk nekik. Áprilistól elég csak a madáritató, porfürdő, különböző fajtájú odú, meg a többi.

A tavasz azonban ne csak szorgos hétköznapokról szóljon. Radarként pásztázzátok összes érzékszerveitekkel a környezetet és keressétek, kutassátok a délről haza érkező rég nem látott ismerősötöket. Sorra tűnnek majd fel a csiplcsalpfüzikék, fülemülék, sárgarigók, amikben örömöt leltek majd!

 

img_0694_1.JPG

 

Ehhez kívánok kellemes kikapcsolódást:

Szénné Parus Cinege

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madarbaraat.blog.hu/api/trackback/id/tr9518344517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egy madárbarát naplója
süti beállítások módosítása