Egy madárbarát naplója

2023. december 03. 16:33 - madarbarat

Karácsonyi szeretetben a varjúkkal

A tél szégyenlősen toporgott az ajtó előtt, miközben madárbarátunk beült a szoba közepére. A frissen gőzölgő sencha zöld tea illedelmesen keringőzött a holdra keresztelt füstölő lágy porával. Átadta magát a hangulatnak, elővette ezer darabos kirakóját, majd az összes különböző irányba iszkolt.

Felcsípett egyet, amin egyetlen egy szín szerepelt, az pedig a fekete. Mormolt is magában, nekem is ezt kellett elővennem. Ha már így alakult, hát párosítsuk mellé a következő darabot. Hosszas keresgélés után előkerült egy újabb fekete darab, mit újabb s újabb követett.

img_4734.JPG

Az emberek egy része is csak ezt veszi észre a puzzleból, azt a fekete pacnit, melyet varjúnak hív. Persze van tisztességes neve, Vetési varjú, meg persze tudományos is, Corvus frugileus. Hurrá! A fizikus attitűddel rendelkezők szeme megakadhat a közel fél méteres testhosszán és az egy méter felé nyújtózkodó szárnyfesztávolságán. A szeleburdi éhenkórászok harminc dekás tömegén hökkenhetnek meg, de ha a fukar embertársukkal tovább lapozzák a szakirodalmat, látják, a törvény szigora ötvenezer forint természetvédelmi értéket biggyesztett rá.

Jó, jó, de ettől még ő ugyanolyan kis fekete paca maradt a padló közepén, mehet tovább a játék. A szemek apró gombként kerültek a helyekre, majd jön végre egy szín, de az is piszkos szürke, hasztalan, undorító, olyan, mint ez az egész kép. Bár erre a vannak, kik szurikáta módjára felkapják fejüket, a véresszájúbbak akár pengeéles nyelvükre is vehetik és öntheti rá a szitkot. Ugye mekkora kárt okoznak, mert aztán ők akkora kárt okoznak, hogy az már nagyon. De tényleg és mekkorát? Csupán erre a kérdésre, hogy kárt okoz-e, már nincs egyértelmű válasz! Ő, nem olyan, mint az aszály, meg az árvíz, aminek gyakoriságának elődizésében egy másik élőlény került célkeresztbe.

Tovább rakva a képet a madár mögötti rész is kezd kirajzolódni. Ott a távolban, micsoda szép hegycsúcsok ágaskodnak! Máris nagyobb elánnal kerül az újabb darab a helyére. A gerincen már láthatjuk a tollas egy másik, az utóbbi időben szerencsére eléggé belengetett arcát, az értelmét. Mátyás királyt övezte ennyi legenda, mint őt. A saját magunk által tapasztalt diós sztoritól kezdődően a Lorenzi magasságokba nyúló extrém megfigyelésekig. Hiszen ki nem látott volna olyan varjút, ki csőrében a kalácsba való zsákmánnyal pár emelet magasba emelkedett, s ejtette le a belsejét görcsösen átkaroló finomságot.

img_8453_1.JPG

S, hogy még mit művelnek, azt tényleg érdemes élőben megfigyelni. A társaiknak történő infók átadása, már combosabb előkészületeket igényelt. De madárbarátok ezt is bebizonyították! A fiókák már az első találkozáskor olyan maszkos emberektől is megijedtek, akiktől a szülő madarakat megtanították megijedni! Az eszközhasználatuk már egy következő lépcsőfok. Erről is dagadtak a könyvek, s izzik napjainkban a net. Aki pedig élettársul fogadta őket, annak tollából olyan történetek csordultak a papírjára, melynek közlése után még a hentes kezéből is kiesik a bárd. A varjú, ki ha kell, praktikákhoz folyamodik. Társas viselkedésről olyan illemkönyvet lehetne írni…

Ez a kirakó csupán ezer darabból áll, s így nem tudjuk lemakrózni mindent az adott cselekedet szintéjre. Majd madármegfigyelő sétákon madarászoktól érdemes faggatózni! Örömmel öntik ki Atlanti – óceánnyi áradatot.

A hegyek fölött még távolabb, ott ragyogott a Nap! Nem messze, csupán százötven millió kilométerre. Nem messze, hiszen napi szinten találkozunk vele, ahogy a varjúkkal is, de mégsem vesszük észre úgy, mint a Napot. A varjút, kivel már rég elhagytuk a számok materialista világát, s azt, hogy hány madarat ért a múltban golyó általi halál. Ezt már a Földön hagytuk, most a Merkúrt elhagyva a csillagunk kapujában toporgunk, honnan a novembert már azért kívánjuk, mert megérkeznek hozzánk északról az ég vándorai.

img_8450.JPG

Mikor didergős reggeli félhomályban felettünk a sejtelmes égből elsőként a mélyről érkező mással összetéveszthetetlen hangjukat meghallva lassan megjelenik a sereg. Ilyenkor az ínyencek fülüket a felhőkre tapasszák, s az egysíkúnak tűnő basszus káárogásból kitűnnek bariton, hangfekvésű énekesek. Ők már egy másik, de rokon faj, a csókák közül valók.

img_3396.JPG

A kirakó felső része azonban még csak most kezdi felvenni alakját és a Nap mögött végtelenség valós, de mégis kontúrtalan megfoghatatlan világába áll össze. A mindenség, hol már minden lehet!  Akár van arra lehetőség, hogy a szavakat és a puszta megfogalmazásokat is magunk mögött hagyjuk, és csupán örüljünk a vetési varjúnak.

img_4727.JPG

S, hogy miért ajánlom ezt Neked, mert ennél jobb, még nem jutott az eszembe, hogy együtt várjuk a Karácsonyt a varjúval szeretetben.

 

Nagy Kornél

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madarbaraat.blog.hu/api/trackback/id/tr4218272885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egy madárbarát naplója
süti beállítások módosítása