Egy madárbarát naplója

2021. július 04. 10:57 - madarbarat

Adj egy korsóval nekik is!

Mint madárkórus a tavaszi hajnalokon, úgy zengi teli az ember a média csatornáit, hogy a nyári melegben inni, inni és inni kell. A fél- vagy egész napos menetgyakorlatoknak jelentős részét teszi ki hátizsákunkban a palackba zárt víz.

De mi történik a kedvenceinkkel? Kik szintén kókadva keresik az árnyék menedékét hőség idején. Ott van nekik a Duna, Lajta s a tavak - mondhatja a felületes szemlélő.  Ez azonban a madarak többségéhez relatív messze van, s az olykor meredek part nem is alkalmas az énekeseknek. Persze egy fecskével teljesen más a helyzet, no meg egy hosszú lábú nagy kócsag sem esik kétségbe egy ilyen láttán, de szegény feketerigónak vagy széncinegének már nehezebb dolga akad.

Nem kell emlékeim mélységes kútjának aljára fúrni, hogy felidézzem a kótyagos nyári melegben a bandukolást a Duna árterében. Egyedül izzadságtól súlyos pólóban kutyagoltam a poros utakon, mígnem a távolban egy pocsolyát láttam. Leráztam a bágyadtság terhét a szemekről, s szoborrá meredve figyeltem a távcsőben megjelenő kép minden rezdülését, hiszen ott bizony szinte mindig előbukkant valami. Egy citromsármány, egy füzike.

Aki azonban nem ácsingózik az ilyen körülményekre, de a látottakból sem akar kimaradni, készítsen magának pocsolyát, magyarul madáritatót. Ennek fontossága akkora, hogy a Madárbarátok könyv a madárbarát kert kialakításának első lépéseként jelöli meg! Rajta hát! Elő az ásót, túrjuk fel vele a földet! Éljenek a tavak!

img_3378.jpg

Talán nem is kellene ilyen hévvel nekilódulni! Vegyük csak ki a sufniból azt a rég nem használt műanyag virágcserép alátétet, majd öntsünk bele öt centi mély vizet, tegyük ki egy számunkra is jól látható sík terepre, mely nem a macska zarándok útjára esik, s jöhet is móka.  Ha van, amire szükségük van a csőrösöknek nyáron, az a madáritató. Ha kellő nagyságú és bele is férnek, Lipótra sem kell repülniük a termálba. Ha sikerül malomkő méretűt keríteni, akkor a közepére érdemes tenni egy követ is.

img_3331.jpg

Mivel tudnám még feldobni az itatót, hogyan tudnék több élményt adni, s ez által több élményt kapni?  Már egy újabb virágalátétet varázsolunk elő, ami lehet akár téglalap alakú is, melybe homok kerül. Itt lesz a homokfürdő! Kedvenceink tolla között ugyanis különböző élősködők bújnak meg, amiktől meg szeretnének szabadulni. Emiatt belefekszenek a homokba, s ez segít kitisztítani. Ha viszont az itató mellett van, a vizes homokból több tud a tollakba ragadni, így jobban működik a dolog.

img_1789.jpg

Rakj ki egy tál vizet, mellé egy tál homokot és már a környék madarainak segítségére lettél. Ha pedig mindezzel megvagy, hátra dőlve a kerti székben akár mobiltelefonnal vagy fényképezőgéppel, s jöhetnek a fotók és a megunhatatlan kérdések, milyen madár volt ez? Mikor érkezik egy újabb faj? Írhatod a fajlistát!

 

Nagy Kornél

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madarbaraat.blog.hu/api/trackback/id/tr4216612368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egy madárbarát naplója
süti beállítások módosítása