Egy madárbarát naplója

2024. augusztus 31. 14:34 - madarbarat

A szomjas balatonfüredi cinege

A nyár már visszaszámolta napjait, mikor a balatonfüredi Tagore sétányon felállított odúkból még mindig harsányan hirdették, hogy az ő pincészetük árulja a legfinomabb borokat a környéken. Ennek a hírnek a hallatára ezrek rajzottak ki a területre és hümmögtek, bólogattak az alkotások megkóstolgatása során.

img_4287.JPG

Egy lény volt csak szomorú a vidéken. A Balaton fölé keveredett széncinege, ki irigykedve nézte a pohárral sétáló tömeget, miközben az ő torka egyre türelmetlenebbül követelte a vizet.  Látták ezt a felsőörsi villás farkú egyesület oszlopos tagjai, kik mellécikáztak és boldogan köszöntötték.

- Szia, másod unokatesó! Szomjas vagy! Miért nem iszol így?

Majd a repülés nagymesterei elhúztak a feje fölött, elé kerültek és zuhanó repüléssel a víz feje búbjához értek, mibe belecsíptek. Így mutatva példát a szomjas madárnak.

- Nem álltam én az első között, mikor az ügyességet és a manőverezést osztották – szólt a cinege.

A füsti fecskék látták, hogy másik ligában játszanak, s mivel nem akarták szegényt cukkolni, tovább suhantak, vissza Balatonalmádi irányába, mert az ottani nádasban már várták a társaik az éjszakázó helyeken.

Cinke lapátolt tovább az ég kékjében szorgosan, miközben a folyadék hiánya még intenzívebben kezdte sanyargatni törékeny testét. Elszántan repült a part felé, mígnem a tihanyi apátságnál őrködő nagy kócsag méltóságteljes szárnycsapásokkal közeledett felé, majd ért mellé.

img_4182_1.JPG

- Mi a gond?

- Iszonyatosan szomjas vagyok!

- Gyere egy ugrás innen a külső – tó! Imádok ott lenni, belegázolunk és akár bele is fulladhatsz, annyit ihatsz!

- Meddig ér a víz?

- Nekem majd a hasamig, igaz a partja sem túl sekélyes.

- Hmm. Könnyű neked, ekkora lábakkal!  Persze a nádról megpróbálnék inni, de ahhoz már majdnem gyenge vagyok, hogy odáig kitartsak. De azért köszi!

A cinege, nem adta fel, minden erejét összeszedve elszántan küzdötte magát méterről méterre előrébb a tó partjához, majd a köveken landolt.  Reménykedő tekintettel fürkészte a szakaszt, mire a siófoki ultrarepülő verebek landoltak mellette.

- Hello! Mit keresel erre, amerre az vércsét is csak pohárból ismerik?!

- Vizet, vizet!

- Itt van, nem elég ez neked? Hi, hi! Amúgy mi is! Épp edzést tartunk és gondoltuk, itt frissítünk, de ez most úgy néz ki, nem az a hely. Ha bírod, gyere át hozzánk, az óriáskerék melletti sziklák között van egy kis itató, frissítő pancsizó hely. Tegnap egyik madárbarát is ott bámult minket. Valami szigetközi féle. Szóval, ott tuti tudsz inni!

img_4065.JPG

- Fúú, gyerekek, az csúnya messze van, addig háromszor pottyannék a vízbe. Nekivágok a városnak! Majd meglátjuk.

- Rendben, te tudod! Jó utat, vigyázz magadra!

A cinke már szinte kóválygott. Holott a madarak arcán az érzelmek nem látszódnak, az ő kisugárzása már annyira szörnyű volt, hogy ezt már a Nap sem bírta, és inkább átfordult a Föld másik oldalára.

img_4185.JPG

A szürkületben már lassan megbízhatatlanná váltak a madár érzékszervei. Egyszer csak valami csillogót látott az egyik kert füves gyepén. Nem akarta elsőnek elhinni. Közelebb repült, majd lám, egy virágalátét volt kihelyezve, amire vágyott. A tálka szinte ordított! Ide, ide! S már neki is iramodott, míg valaki a sötétből ráfüttyentett.

-  Még ne! Előbb járt erre egy karvaly! Szerencsére nem kapott ki a sorból senkit, de még a környéken lehet. Várj!

- Hálás köszönet kedves idegen!

- Mi a füredi szabadon csobbanj csoport aktivistái, mindig figyelünk egymásra, így megnehezítjük ennek a kampóscsőrűnek a dolgát. Ha már nem vitt el a szomjúság, ő se tegyen!

Pár percig még lapítottak a levelek takarásában és várták a pillanatot. Elsőként nem is ők, hanem a Hold dugta ki fejét a sötétből és adott idillikus hangulatot. Ezt követően merészkedtek elő a madarak és röppentek a műanyag szélére, majd lehajolva csak ittak, ittak és ittak.

A sétányon sem volt ez másként. Diszkrét ingben, vasalt nadrágban vagy üde pólóban és sportos rövidnadrágban közlekedők kezében mind ott volt a pohár, melyből enyhítették a kíváncsiságukat, hogy milyen íze lehet egy olasz- vagy rajnai rizlingnek.  Szürkebarátnak vagy Zenitnek.

img_6983.JPG

Erre a választ akár a Balaton partján, akár idehaza is megtalálhatjuk. Ahogy arra a kérdésre is, miként néz ki egy szomjas széncinege, zöldike, tengelic. Hiszen, aki előtúrja a félredobott virágalátétet vagy a következő bevásárláskor a kert díszeként vásárol egy kacsalábon forgó madáritatót! Az találkozhat velük!

img_5230.JPG

Hiszen ha valamire, ahogy nekünk is, hát a madaraknak is vízre van szükségük!

 

Nagy Kornél

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madarbaraat.blog.hu/api/trackback/id/tr8518479281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egy madárbarát naplója
süti beállítások módosítása