Egy madárbarát naplója

2024. március 31. 11:10 - madarbarat

Személyesen aaaaa Tavasz!

Mélyen tisztelt Hölgyem, Uram! Engedje meg, hogy bemutatkozzam. A nevem, Tavasz! Igen, én vagyok az, kiért már január első hetében lapozgatta a naptárat és kereste a harmadik hónapot. Tudom, milyen nehéz volt ez a szobafogság, melyben csak a karácsony és boldog új évet című sztorik nyújtottak némi enyhülést.

Most, azonban örüljünk egymásnak, s legyen sok kellemes pillanatban részünk. Bocsásson meg, szívesen csevegnék még Önnel tovább, de temérdek munkám van. Igaz, egy csomó dolgot megtettek helyettem az embertársai. Havat olvasztani, jégcsapokat tördelni nem kell. Azonban látja azokat a fakó külsejű embereket? Az arcukra mosolyt kell csalnom, s némi színnel is el kell látnom őket.

De, ha szeretné látni, hogy működik, jöjjön velem! Most Lipótra, a morotvára sietek, hiszen a tél már faképnél hagyta a tájat, gazdátlanul meg ugye mégsem maradhat.

img_5322.JPG

Ingujjat fel, kezdődhet a móka! Hm, látom itt hagyta a széncinegéket, kék cinegéket! Nagyon jól tette, ők annyira kedves tollasok, hogy nekünk is szükségünk van rájuk! Adok a csőrükbe, kettő, öt dallamocskát, hogy tudják ünnepelni, érkeztem. Nyit ni kék, had szóljon! Hej, azokat a színpompás tengeliceket se tessék elvinni! Ők a madárszépségverseny örökös nyertesei! Maradjanak csak itt, cserébe ellátom őket magtengerrel, no meg csurran - csöppen majd egy kis proteinnel dúsított rovarság is a fiókáitoknak, hogy jobban növekedjenek.

A nádasról sem feledkezem meg! Tél, mi az a nagy hápogás abban a bőröndödben? Te tényleg begyömöszölted a kontyos récéket is! Szégyelld magad! Még jó, hogy ósdi volt és azon a lyukon kipottyan egy barát és egy kendermagos réce.

Búbos vöcsök, ne menj vele! Kiért fog annyi természetfotós kilátogatni ide? Úgy is tudod, hogy te vagy a kedvencük. Azzal a punkos frizurával mindenkit leveszel a lábáról. Emlékszel tavaly is hányan ujjongtak, mikor megláttak. S amikor elővezeted fiókáidat? Jobban olvadtak, mint fagyi a napon!

Oké, akkor ezzel megvagyok. Jöhet a pereputtyom. Első körben két század seregélyt kérnék a nádasba, mondjuk csak éjszakára. Tetszik tudni, ez a marha ember kiverte a tél fagy fogát, így annyi kártevő a nyakán maradt, valakinek ezt is kordába kell tartani. Ne sértődjél meg seregély, mert téged sokan csak a szőlőskerti turpisságodról ismernek. Szépen csendben tedd a dolog. S ha a napilapokban az nem is szerepel, hogy a cinkék után te vagy a másik, harmadik leghasznosabb madár, legalább Hermann Ottó a Madarak hasznáról és káráról című könyvben megemlített.

Ki érkezik ott frakkban? Halihó! Hmmm! De kirittyentetted magad barázdabillegető! Örömmel látlak! Ja, hogy itt voltál már, s el sem mentél?!  Na, arról nem tudtam. Vagy velem jöttél? Már össze is zavarodtam, tudod, most annyi dolog van, nem tudom hová kapjak.

img_5356.JPG

Hopsz, itt egy énekes rigó! Téged most szépen felbiggyesztelek a fa csúcsára, így ni! A te dolgod, hogy énekelj! Jó, jó tudom, kellene hozzá pár dalocska, is! Várj, hozom a madárdal füzetem. Ne ilyen mohón, te! Állj már le, mi az, hogy lenyúltál belőle több mint száz dallamot! Mi marad így a fülemülének? Oké, mire jön, összegyűjtök neki is.

img_5305.JPG

Húú, komoly munka ez a kitavaszítás. Még valaki hiányzik, mondjuk egy terminátor? Az talán mégsem, de a predátor elférne. Elő a laptopot, s megy is az e-mail. Kedves Barna Réti Héja! Gyere! Várunk! Lám, már itt is vagy? Ezt meg hogy csináltad? Megvan, emlékszem! Tavalyelőtt aláírtunk egy húsz éves szerződést, hogy minden márciusban nálunk fogod játszani a T-Rexet. Még, jó hogy te emlékeztél rá! Köszi!

Húú, komolyan mondom, kezdek elfáradni. Ezerfelé áll a fejem, de lassan úgy néz ki, beindulunk. Jó lesz egy picit szusszanni a parton, úgyis a távolban már az este integet erre. Hmmm, milyen harmonikus, egyben van ez a természet. Ügyes vagyok!

Várjunk csak, kik gyülekeznek ott az égen! Felhők, barátaink, gyertek csak, gyertek! Rátok is nagy szükség van! Seregélyek, igen rólatok már volt szó, köszi, jó pihit. Ti miért iramodtatok neki felhő formátumba rendeződve? Üdvözlitek az esőt! Kedves gesztus részetekről! És még tiszteletkör is jár neki! Ez aztán a fogadtatás! Oké, srácok, elég lesz, jó éjszakát. Na, mi lesz már itt az este, mehet a pihi.

img_5364_1.JPG

Várjatok csak, ki zúg úgy utánatok, mint egy üstökös? Hogy ez a műsor nem másról szól. S ez a villám a nyomotokban egy sólyomalakú?! Ti sem erről ábrándoztok mézédes szunyókálások közepette. Vigyázz! Becsap közétek! Most kivágott arra! A nád meg már a hasán a tollat borzolja. Micsoda küzdelem, micsoda gladiátoros ádáz csata! Test a test ellen, a tét pedig élet vagy halál. Még egy forduló, még egy ráhúzás.

S, mint vihar után az óceán, úgy simul ki végül a táj. Kedves madárkáim, elmúlt a veszély! Milyen veszély? Az éhezésé, vagy az elmúlásé?  Most akkor mi van? Ha éhen marad baj vagy nem baj?

img_5379.JPG

Brrr. Ezt bízzuk inkább a természetre, holott persze oké megjöttem, de azért nem mindent nekem kell csinálni.

Mélyen tisztelt Hölgyem, Uram! Ha kíváncsi a dolgos hétköznapok eredményeire, jöjjön ki például Lipótra és meglátja, mennyi mindenre képes vagyok!

Nagy Kornél

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madarbaraat.blog.hu/api/trackback/id/tr5918367501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egy madárbarát naplója
süti beállítások módosítása