Egy madárbarát naplója

2023. október 15. 15:57 - madarbarat

Balatonfüredtől Balatonfüredig - Balatoni kalandok 4/1

Ki lehet inni a Csendes – óceánt? A Fertő – tót? A Tatai Öreg – tót? Na, ez a történetcsokor sem vállalkozik szerényebb feladatra, tudva azt a rajtnál, hogy a célba érés lehetetlen. De mégis, ha a teljességet nem is, de a következő hetek csöppjeiből talán megízlelhetővé válik az a vidék, melyet egyszerűen csak Balatonnak kiáltottak ki. Lássuk hát, mi is van egy szó mögött!

Egy mozgalmas szombat delén autónk kényelmesen helyezkedett el Balatonfüred egyik parkolójában, holott tudta, ez nem marad így örökké. Alig hogy lepakoltunk, feleségemmel újra  szlalomozni kezdtünk vele, s csak a város fönti részében adtunk neki újabb pihenőt.

img_3843.JPG

Mutasd te híres Füred másoknak szemérmesen eltakaró részed. A lábak megkapták a parancsot, irány az emelkedő! A tágasabb, hangosabb utcákat vígan követték a sportcipők, miközben eddig általunk nem látott porták nyíltak meg a szemek előtt, melyeken tájba illő dekoratív házak árulkodtak a helybeliek ízléséről. Ahogy azonban távolodtunk a nyüzsgő méhkastól, az aszfaltcsíkot valaki sodrófával kinyújtotta hosszirányba. Egyre messzebb lettek egymástól a viskók és fellélegzett az emberi szem. Most jött el a harmóniára szomjazó elme ideje. Van ideje felfogni, mit lát. S ebben nem is volt hiány. Néhol cicomás lakok, másutt kész terebélyes paloták kötötték röghöz a lakóikat. Boldog azonban az, ki mindezt egybe láthatja, s szinte egyesével szippantja be a tudatába. Mindez persze könnyű játéknak fogható fel, egészen addig. Írom addig! Az addig a pillanatig.

img_3851.JPG

Amikor ugyanis a házak mögül, mint egy vulkán tör ki a Balaton képe, mely nemcsak úgy udvariasan odabiggyeszti magát, hanem bumm! Eléd tárul a Tihanytól Keneséig tartó tartománya. Itt legyen ember a talpán, ki talpán tud maradni. Na, ezt a kihívást vállald be, nem mást! Még a bádogból készült ember is meghökken a látványtól, s megy a matek, ezt most hogy rakjuk össze.

Az út azonban megy tovább, s a kíváncsiság sem enged teret a restségnek. Gyerünk tovább, mit bámulsz, nézheted eleget. S a láb igába hajtva vonszolja magát tovább. Útját csak a foghéjasan érkező autóktól való félreállás rogyasztja meg. Itt kérem, nincs kecmec!  

img_3853.JPG

A fej, mint egy radar kering a nyak körül és gyűjti be azt a tengernyi infót, melyet a kép minden pontjáról, mint kilőtt apró nyílhegy záporozik. Azannyát! Ez már döfi!

img_3859.JPG

Hamar szembesülünk a ténnyel, hogy már a szomszéd településen, Csopakon vagyunk. Ha már ide csábított a szirének hangja, akadnak erre borászok? Ez most csúnya kérdés volt ugye? Ez olyan, mintha azt kérdeznénk, lehet – e kapni Siófokon lángost. S mivel azért nem teljesen felkészületlenül érkeztünk, hát pont olyan utcácskába érkeztünk, hol még a szép nagy táblára ki is van írva: bor kapható. Egy csengettyűzés, s máris idős bácsika invitál be a kapun, kitől megtudtuk, itt bizony a Balaton zászlóshajóját mérik merőkanállal. Két tételt mi is kértünk az olasz rizlingből, majd jöhet a beszélgetés, mely ügye dukál egy sikeres tranzakciót követően. Mint megtudtuk, itt is generációváltás következett be, s visszavonult a dédi. Mi reméljük még pár évtizedig kergethetjük a élményeket. Ennek reményében búcsúztunk és lyukadtunk ki a főútra, mely majd a következő séta alfájaként szolgál. Ezúttal hátra arc, s jöjjön a térképen, majd jelzésekkel igazoltan bejárható útszakasz feltérképezése.

img_3867.JPG

Mi tagadás, erő még volt bennünk, de azért szuszogó üzemmódba kapcsolt a tüdőnk, lelkesen gyűjtögettük az oxigén molekulákat. S erre annak ellenére is volt lehetőségünk, hogy a csöndes autók elhaladtak mellettünk.

Örömteli látni, hogy ezen a vidéken a tehetősebbeknek mintha trend lenne elektromos autóval közlekedni. Jelentős számban láttunk mindenféle űrkorszaki járgányt zöld rendszámmal. Örvendetes, hogy jó értelemben sok pöfögésmentes kocsi közlekedett. 

img_3870.JPG

Erre már a házak jellege is megváltozott. Társasházakból is találtunk egyet-egyet. Ami viszont például egy soproni, borvidékkel ellentétes, hogy az apró kis parcellák házhoz tartozó kertek mozaikossá darabolták a tájat, s mi tagadás, a monokultúra lehengerlő volta helyett itt olyan kedves kis utcácskákban való tekergés szívderítőbb.

img_3871.JPG

Ahogy azonban a téglák elfogytak, szépen lassan az út is ösvénnyé változott, hol a természet kezdte visszavenni a területet. Aligha kívánhat természetbarát szem ennél szebbet, de ezúttal nem a bokorugró felszerelésben sétálgattunk. Így hiába tetszett jobban a derékig érő növényzet, az épelméjűség jegyében megfordultunk és ragaszkodtunk a könnyebben járható helyekhez. Itt fentről viszont, ha lehet még szebb arcát mutatta a Balaton. Nagyobb részt látva belőle nagyobb élményt kaptunk!

img_3883.JPG

Visszakanyarodva az útra megkerestük a Füred felé vezető utat, majd trapp kapcsolót aktiválva begyújtottuk a futóműveket, melyek szinte toltak előre. Hipp-hopp a kocsinál találtuk magunkat, majd beülve csak annyit mondtunk, ez szép volt. Holnap folytatjuk.

Nagy Kornél

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madarbaraat.blog.hu/api/trackback/id/tr9818230247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egy madárbarát naplója
süti beállítások módosítása