Egy madárbarát naplója

2020. október 18. 15:06 - madarbarat

Vándor találkozása Takács László futóval

 

Ahogy a természet ezerféle okot ad arra, hogy szeressük, úgy ezerféle képen lehet szeretni is. Ezúttal nem hátizsákkal és madárhatározóval indulunk útnak, hanem egy kicsit másképp.

Történt hát egy vasárnap hajnalon, egy szigetközi város pár házában korán felkapcsolták a villanyt, majd teafőzés és a végeredmény elkortyolgatása után spéci zokni, s rá különleges cipő került. Halkan, de lendületesen indultak ki a lábak az utcára, majd bemelegítő funkcióba kapcsolva kezdték emelni a tempót. A lovarda előtti bicikliút felé még véletlenül sem tévedt senki. Csak a cipők halk dobogása hallatszott megállíthatatlanul a sarki boltig. Itt stoppolt a vándor, nyújtani kezdte munkára váró alkatrészeit, miközben a szeme a park felöl érkező utat fürkészte. Hamarosan… Pattogás és nyújtás, pulzusszám emelés és startra kész állapot… Majd szürkületben kirajzolódó kép, jöttek!

Alig hat óra múlt és megérkezett a futókból álló csapat, melyhez bárki csatlakozhat, kinek van két lába, no meg egy tüdeje, szíve, az viszont nem árt, ha jól működik!

Köztük érkezett egy sportoló, egy atléta, egy (Laci most ne figyelj ide J) ikon, kinek szavára sokan odafigyelnek, s teljesítménye mutat példát nap, mint nap számtalan versenyző futónak és amatőr lelkes szaladgálónak. Őt kérte meg a Vándor, hogy válaszoljon pár kérdésre.

 

 

Az első szinte kínálja magát, Laci melyik napszakban szeretsz a legjobban futni?

Nekem a reggelek jönnek be, mert korán ébredek. Ilyenkor még üres a gyomor és semmi sem vonja el figyelmemet az edzésről. Régen még nem így volt, de nagyon jól hozzá lehet szokni a reggeli sporthoz.

 

50km_az_50_szuletesnapra.jpg 

 

Most, hogy Arakig futtok, meddig látod magad körül a tájat? Hol van helyileg és tempóban az a pont, ahol inkább már befelé figyelsz?

Vasárnap nálunk a közös futás napja, ilyenkor nem az egyéni csúcsteljesítmény kihozatala a cél. Úgy választjuk meg a tempót, hogy még tudjunk közben beszélgetni, így a reggeli húszas már nem is tűnik olyan hosszúnak.

 

 

Mennyire van hatással rád edzés közben az eső, a szél, a meleg, a hideg? 

Felsoroltad az összes időjárási körülményt, amit a futók nem szeretnek, de azért megküzdenek vele. A meleget viszonylag jól viselem, a hideget viszont egyre nehezebben. Nekem a kezem fázik először, 10°C alatt kesztyűt veszek fel és bármilyen furcsán is hangzik, fagypontnál már csak síkesztyűben tudok egy nagyobb távnak nekivágni. Edzést csak nagyobb eső miatt szoktam kihagyni, de versenyen ez sem számít.

 

 

Egy versenyhelyszín megválasztásakor, milyen szempontokat veszel figyelembe?

A külföldi versenyeknél még mindig a gyors pályák vonzanak, fontos számomra az elért időeredmény. A hazai versenyeken többnyire kialakultak már a kedvenc helyszínek, de minden évben igyekszem új eseményeket is felvenni a listára. Szeretem, ha van hangulata a versenynek, szurkolók, zenei pontok, szép útvonal.

 

 

Mióta futsz? Kékes futás, Berlin maraton, miért kerültek be a naptáradba? Melyik volt a legkülönlegesebb vagy legemlékezetesebb helyszín, és miért az?

Ha visszatekintek pályafutásom elejére, akkor 38 éve kezdtem. Úgy indultam neki, hogy nem akarok versenysportoló lenni. Hát ez lett belőle és örülök, hogy így döntöttem.

Szeretem a kihívásokat, a Kékes Csúcsfutás pont erről szól. A Berlin maraton pedig a világ egyik legnagyobb és legszínvonalasabb maratonija, több mint 40.000 indulóval, ahol sorra születnek a világcsúcsok. Erről a versenyről sokat tudnék mesélni. Talán ezt mondhatom a legemlékezetesebbnek már csak azért is, mert itt futottam meg a legjobb maratoni időmet.

 

Mik a céljaid még a futással?

Szeretnék minél tovább ottmaradni a jelenlegi szinten. Tudom, hogy telnek az évek és ennél többet már nem igazán lehet kihozni magamból. De úgy érzem, még nem jött el a visszavonulás ideje. Ha majd csökkenteni kell a terhelésen, onnantól az egészség megőrzése lesz a cél, semmiképp sem akarom abbahagyni a sportot.

 

 

Mi kell ahhoz, hogy egy hobbi futóból versenyző váljon? Miként építse fel edzéseit?

Kellenek célok és egyéni motiváció. Erre pedig a legjobb, ha elindulsz amatőr versenyeken. Fontos, hogy az edzések ne csak abból álljanak, hogy nagyjából ugyanazt a távot hasonló tempóban lefutod. Ettől nem fogsz látványosan fejlődni. Legyenek benne gyorsabb szakaszok, rövid pihenőkkel ismétlések. Az edzések egy része arról szóljon, hogy kilépsz a komfortzónából, felviszed a pulzust. Amit ma nehéz volt megcsinálni, az legközelebb már könnyebben fog menni. Legyen meg a heti rendszeresség, mert e nélkül elvész az eredmény.

 

 

Véleményed szerint, mitől olyan barátságosak, nyitottak a futók?

A futók nem egymás ellen küzdenek, hanem egymással versenyeznek. Mi az idővel vagyunk elsősorban versenyben, egyedül ez a teljesítményünk mércéje. Nincs pontozás, nincs szabálytalankodás.

 

futas_a_kekestetore.jpg

 

Téged nemcsak aszfaltszaggatás, hanem a növények világa is elbűvöl. A kertészkedés mit jelent számodra?

Ez a másik hobbim, talán még a futásnál is régebben kezdődött. Főként gyümölcsfákkal foglalkozom, ugyanis nagyon szeretem a gyümölcsöket. Nyáron bizony nem könnyű az időbeosztás, mert gyakran kell mérlegelni, hogy aznap reggel futni menjek, vagy a kertbe.

 

 Köszönöm szépen a válaszokat! Jó futást kívánok. Hajrá!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madarbaraat.blog.hu/api/trackback/id/tr7916234866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egy madárbarát naplója
süti beállítások módosítása